Ergonomiset paarit helpottavat Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen työtä

Pensin paarit ovat muuttaneet Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitajien työskentelyä ergonomisemmaksi. Nykyisin kuormittavia nostoja tehdään vähemmän kuin ennen. Ensihoitajat kiittelevät myös Pensin paarien keveyttä ja liikkuvuutta.

–Otimme Pensin paarit ja paarialustat keskitetysti käyttöön jo vuonna 2004. Vuosien varrella olemme saaneet todistaa Pensin jatkuvia tuotekehitysponnisteluja, sillä tuotteet ratkaisevat suomalaisen ensihoidon haasteita koko ajan vain paremmin, Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitopäällikkö Petteri Hakkarainen sanoo.

Uusi, ergonominen työskentelytapa

Pensin paarien käyttöönotto muutti ensihoitajien työskentelytapoja entistä ergonomisimmiksi. Muutos kuitenkin vaati myös totuttelua.

–Alkuvaiheessa henkilöstö joutui totuttelemaan uudenlaiseen paarien käsittelyyn, sillä Pensin tuotteet vaikuttavat ihan konkreettisesti siihen, että liikeradat kuormittavat mahdollisimman vähän. Nykyisin ensihoitajat eivät halua käyttää minkään muun paarivalmistajan tuotteita.

–Nostot ovat vähentyneet selkeästi. Silloinkin kun potilasta täytyy nostaa, liike on mahdollisimman pieni, sillä korkeita nostoja ei enää tarvita. Tällä on suuri merkitys, etenkin pienikokoisille henkilöille, joita nostot kuormittavat eniten.

–Kokemustemme perusteella Pensin paarit ovat muita valmistajia kevyemmät ja helpommat liikutella. Pensin monitoimipaareilla potilaan kanssa mahtuu ahtaisiinkin tiloihin, kuten pieniin hisseihin. Olemme kuulleet erittäin positiivisia käyttökokemuksia myös muualta Suomesta. Kyllä sillä on merkitystä, että Pensin tuotteet on suunniteltu suomalaisen ensihoidon tarpeisiin. Arvostamme myös TTL:n tutkimustuloksia, joiden mukaan Pensin monitoimipaarit keventävät ensihoitajien työtä.

Hinta ja laatu kohtaavat

–Toimiva kokonaisuus muodostuu paarien laadun, hinnan ja toimitusvarmuuden kohdatessa. Meille on myös tärkeää, että huolto- ja varaosapalvelut pelaavat varman päälle. Pensiltä saamme niin uudet tuotteet kuin varaosatkin nopeasti. Pensi on luotettava kumppani, jonka kanssa toimiminen on helppoa, Hakkarainen summaa.

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos huolehtii pelastustoimen ja ensihoidon palveluiden tuottamisesta koko Pohjois-Karjalan alueella. Pelastuslaitoksella työskentelee 250 päätoimista pelastustoimen ja ensihoidon ammattilaista sekä 450 vapaaehtoista palomiestä. Ympäri vuorokauden lähtövalmiudessa on vähintään 74 palomiestä tai ensihoitajaa. Vuosittain auttamaan lähdetään noin 43000 kertaa.