Ainutlaatuisilla innovaatioilla parempia potilaskuljetuksia

Pensin edistykselliset potilaankuljetusratkaisut ovat uudistaneet koko toimialaa jo lähes 40 vuoden ajan. Yrityksen takana on kolmen sukupolven ketju kekseliäitä suomalaisia, jotka ovat uskaltaneet tehdä asioita toisin kuin muut. Innovaatioiden ja intohimoisen tuotekehityksen taustalla on halu tehdä potilaskuljetuksista inhimillisempiä niin potilaalle kuin kuljettajalle.

Taitettavat paarit jo 50-luvulla

Vuonna 1958 Punaisen Ristin työntekijän on kuljetettava ensiapuharjoituksiin kaksi metriä pitkät paarit tavallisessa henkilöautossa. Hän pyytää apua kylän taitavimmalta sepältä Toivo Vuorenojalta, joka valmistaa polkupyöriä, keinuja ja tuoleja. Toivo ja hänen poikansa Eero ja Timo ottavat haasteen vastaan. He keksivät puolittaa paarit laittamalla keskelle saranat: näin syntyvät taitettavat paarit. Vastaavia ei ollut helposti saatavilla maailmaltakaan.

Maailman ensimmäiset teräksiset paarit 70-luvulla

Toivon pojat saavat kutsumuksen ambulanssituotteiden valmistamiseen huomatessaan, että potilaskuljetusten sujuvuudessa on paljon parannettavaa. Veljekset haluavat löytää alumiinia paremman materiaalin ja kehittävät maailman ensimmäiset teräspaarit. Uuden ajan paarit valloittavat kotimaan markkinat välittömästi. Suomen Punainen Risti haluaa yksinoikeuden Pensin paareihin 1970-luvun lopussa.

Kansainvälinen kysyntä kasvuun 80-luvulla

Suomen rajat käyvät ahtaaksi 80-luvun alussa. Samaan aikaan Vuorenojan veljesten innovatiiviset ratkaisut alkavat herättää kansainvälistä kiinnostusta. Vienti Neuvostoliittoon käynnistyy vuonna 1985: tuotteita toimitetaan jopa 700 ambulanssiin. Vuonna 1991 aloitetaan myös Ruotsin markkinoilla.

Kevyet komposiittipaarit – ensimmäisenä maailmassa 

Tuotekehitys on jatkuvaa: 90-luvun alkuvuosina päätetään etsiä vielä terästäkin parempi paarimateriaali. Samaan aikaan luodaan Pensi-tuotemerkki, joka syntyy lyhenteenä suomalaisista sanoista ”pehmeä ensiapu”. Uuteen tuotemerkkiin sisältyy lupaus, että kilpailijoita ei edelleenkään jäljitellä, vaan Pensi-tuotteet tullaan aina tuntemaan ainutlaatuisista, innovatiivisista ratkaisuistaan.

Visio ”pehmeästä ensiavusta” ohjaa tuotekehitystä: potilaan kuljetuksesta halutaan niin helppoa ja vaivatonta kuin mahdollista. Paarien materiaaliksi löytyy kevyt, lasikuitua sisältävä komposiitti – jälleen ensimmäisenä maailmassa. Vielä 2010-luvullakin kilpailijoiden paarit on valmistettu pääsääntöisesti metallista.

Monitoimipaarit mullistavat koko toimialan

Tuotekehityksen tavoitteet ovat kunnianhimoisia: nyt halutaan muuttaa koko potilaan kuljetusprosessi. Vuonna 1992 lanseerataan täysin uudenlaiset, monikäyttöiset paarit. Samoja Pensi-paareja voidaan käyttää myös tuolina ja hoitoyksikkönä – vastaavaa ei ole vielä maailmallakaan tarjolla. Kantavana ideana on, ettei potilasta tarvitse enää kantaa, siksi paareissa on alla pyörät.

Komposiittirakenne tekee Pensin monitoimipaareista kevyet ja tavallisia paareja helpommat käsitellä. Vaikka paareja pystyy käyttämään myös tuolina, ne eivät vie enempää tilaa kuin perinteiset paarit. Suosio on valtava: jo muutamassa vuodessa yli puolet Suomen ambulansseista käyttää Pensin paareja.

Sähköavusteinen lastaus – ensimmäisenä maailmassa

Seuraavaksi Pensi ratkaisee potilaskuljetusalan suurimman haasteen: potilaan lastauksen autoon ilman nostoja ja fyysistä voiman käyttöä. Pensi kehittää ensimmäisenä maailmassa sähköavusteisen lastauksen, jonka ansiosta painavankin potilaan voi lastata autoon yhden henkilön toimesta ilman voiman käyttöä. Innovatiivinen tasapainomekanismi on ainutlaatuinen maailmassa ja saa patenttisuojan.

Sähköavusteinen lastaus tuo potilaskuljetuksiin ennennäkemätöntä työturvallisuutta: enää ei ole mahdollista nostaa potilasta väärin. Koska Pensi haluaa helpottaa turvallista ja ergonomista kulkemista rapuissa, monitoimipaareihin kehitetään innovatiivinen lisävaruste, rappulaskusylinteri. Sen ansiosta yksi henkilö voi kuljettaa jopa yli 100 kiloisen potilaan rappuja alas.

Pensin kansainvälinen suosio kasvaa

Pensin monikäyttöiset ratkaisut alkavat herättää maailmanlaajuista kiinnostusta. Pian Pensin innovatiivisia ratkaisuja käytetään jo useassa maassa. Jatkuva panostus tuotekehitykseen on tae siitä, että myös tulevaisuudessa Pensin tuotteet tarjoavat kevyimmän ja kestävimmän ratkaisun potilaskuljetuksiin.