pensi-parensi-kaytavalla.jpg

Unika innovationer för bättre patienttransport

Pensis progressiva lösningar för patienttransport har förnyat branschen som helhet i över 40 års tid. Bakom företaget står tre generationer finländare som vågat göra saker på sitt eget sätt. Bakom innovationerna och den passionerade produktutvecklingen ligger en vilja att föra förflyttningar mer humana båda för patienten och vårdaren.

Ihopfällbara bårar redan på 50-talet

År 1958 måste anställda hos Röda Korset ta sig till övningar med en två meter lång bår i personbilen. De ber om hjälp av den skickligaste smeden i byn, Toivo Vuorenoja, som tillverkar cyklar, gungor och stolar. Toivo och hans söner Eero och Timo antar utmaningen. De kommer på att de kan halvera längden genom att montera gängjärn: så får man en ihopfällbar bår. Motsvarande fanns inte lätt att tillgå ens utomlands.

Världens första bår av stål på 70-talet

Toivos söner blir intresserade av att tillverka ambulansprodukter då de märker att det finns mycket att förbättra för att gör patienttransporter smidigare. Bröderna vill finna ett bättre material än aluminium och utvecklar världens första stålbår. Den moderna båren blir en omedelbar succé hemma i Finland. Finlands Röda Kors vill få ensamrätt på Pensis bårar i slutet av 1970-talet.

Ökad internationell efterfrågan på 80-talet

Finlands gränser blir trånga i början av 80-talet. Vid samma tid väcker bröderna Vuorenojas innovativa lösningar internationellt intresse. Exporten till Sovjetunionen inleds år 1985: produkter levereras till upp till 700 ambulanser. År 1991 inleds exporten till Sverige.

Lätta kompositbårar som första i världen

Produktutvecklingen är kontinuerlig: i början av 90-talet bestämmer man sig för att hitta ett ännu bättre bårmaterial. Samtidigt skapas varumärket Pensi. Namnet är en förkorting av de finska orden ”pehmeä ensiapu”, mjuk första hjälp. Det nya varumärket är förknippat med ett löfte om att konkurrenterna inte kan jämföras utan Pensi-produkterna alltid kommer att vara unika och innovativa.

Visionen om ”mjuk första hjälp” styr produktutvecklingen: man vill göra patienttransport så lätt och smidig som möjligt. Som material för båren introduceras mjuk komposit som innehåller glasfiber, även denna gång en innovation på globalt plan. Ännu på 2010-talet är konkurrenternas bårar i huvudsak tillverkade av metall.

Multifunktionsbårar revolutionerar hela branschen

Målen för produktutvecklingen är ambitiösa: nu vill man förändra hela transportprocessen. År 1992 lanseras helt nya, multifunktionella bårar. Samma Pensi-bårar kan även användas som stolar och vårdenheter. Motsvarande finns inte att tillgå någon annanstans i världen. Den bärande idén är att man inte längre ska behöva bära patienten eftersom båren är försedd med hjul.

Kompositstrukturen gör Pensis multifunktionsbårar lätta och lättare att hantera än vanliga bårar. Även om bårarna även kan användas som stolar tar de inte mera plats än traditionella bårar. Populäriteten är stor: redan på ett par år använder över hälften av alla Finlands ambulanser Pensis bårar.

Eldriven lastning som första i världen

Sedan tar sig Pensi an den största utmaningen inom patienttransporter: att lasta patienten i bilen utan att använda lyft och fysisk kraft. Pensi utvecklar eldriven lastning som första företag i världen, som gör det möjligt för en person att lasta även en tung patient utan att använda egen kraft. Den innovativa balansmekanismen är unik på ett globalt plan och skyddas med patent.

Eldriven lastning medför helt ny arbetssäkerhet för förflyttning av patienter: det går inte längre att lyfta patienten på fel sätt. Eftersom Pensi vill främja trygg och ergonomisk förflyttning i trappor utvecklas innovativ extrautrustning för multifunktionsbårarna, en nedgångscylinder för trappor. Den gör det möjligt för en person att transportera en patient som väger till och med över 100 kilo nedför trappor.

Pensis internationella populäritet ökar

Pensis multifunktionella lösningar väcker intresse på ett globalt plan. Snart används Pensis innovativa lösningar redan i flera länder. Den kontinuerliga satsningen på produktutvecklingen garanterar att Pensis produkter även i framtiden erbjuder en lättare och mer hållbar lösning för patienttransport.